Urológia szakrendelés

Bemutatkozás

Dr. Kraszkó Károly Andrásnak hívnak, Kecskeméten nőttem fel, a Katona József Gimnáziumban érettségiztem. Orvosi diplomát a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem. 2007-2010-ig az Országos Mentőszolgálatnál dolgoztam, 2010-től 2022-ig a Bács-Kiskun Megyei Kórház urológiai osztályának orvosa voltam, majd 2022 októberétől a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház jelentősen megerősített urológiáján dolgozom.

2017-ben az Európia Urológus Társaság urológiai szakvizsgáját –mely megfelel a magyarországi urológus szakvizsgának is- kiváló minősítéssel teljesítettem. Tagja vagyok a Magyar –és az Európiai Urológus Társaságnak is. Az urológia szinte minden komponensével foglalkozom, de legfőbb érdeklődési területem a húgyúti kövességre, s annak endoszkópos sebészeti kezelésére, a húgycsövön keresztüli (transurethralis) prosztata –és húgyhólyag műtétekre, valamint az alsó szakasz húgyutak és a prosztata heveny és krónikus gyulladásos megbetegedéseinek komplex és alternatív kezeléseire irányul. Számos állami -és magánintézményben dolgoztam már, így komplex tudással és tapasztalatokkal rendelkezem a magyarországi urológiai ellátással kapcsolatban, mind az egynapos sebészet, mind pedig a diagnosztikára épülő szakrendelések tekintetében. Nős vagyok, feleségem gyermekgyógyász. 2 fiú gyermeket nevelünk. Szabadidőm jelentős részét az uszodában töltöm, valamint a Balaton szerelmese vagyok akár hajón, úszva, délen vagy az északi parton kirándulva. Lelkes híve vagyok a kék szív mozgalomnak, kiemelt fontosságúnak tartom autizmussal élő társaink megismerését és segítését össztársadalmilag, s az egyén szintjén egyaránt.

Mivel foglalkozik az urológia?

Az urológia a vese egyes megbetegedéseivel, valamint a húgyutak (vesevezeték, húgyhólyag, húgycső) és a férfi nemi szervek (prostata, ondóhólyag, here, mellékhere, penis) kórképeivel, működési zavaraival foglalkozó tudomány.

Mikor forduljunk urológushoz?

Vizelési panaszok esetén:

  • véres vizelet
  • fájdalmas vizelés, bűzös vizelet
  • vizelési képtelenség vagy nehezített vizeletürítés
  • túl gyakori (nappali és/vagy éjszakai) vizeletürítés
  • sürgető vizelési ingerek, vizelettartási panaszok
  • vékony sugárban történő vizeletürítés esetén

Heréken, mellékheréken, herezacskón észlelt elváltozások, fájdalom, duzzanat esetén.

A fityma szűkülete és gyulladása, a péniszen észlelt elváltozások, fájdalmak kapcsán

Gyermekeknél a fityma bőrének makkhoz történő letapadása esetén.

Merevedési –és ejaculatios zavarok, férfi meddőség, férfi nemi hormonális eltérések esetén.
Derék és vesetájéki fájdalmak, görcsös panaszok esetén.

Fogyás, fáradékonyság, általános rossz közérzet, visszatérő lázas állapotok, vérszegénység hátterében esetlegesen megbújó urológiai daganatos megbetegedés kizárása vagy diagnosztizálása céljából.

Figyelem: az aranyerességgel nem az urológus foglalkozik, ilyen esetben kérjék sebész-proktológus kolléga segítségét

Video-Cystoscopia – húgycső és húgyhólyag tükrözés

Rendelésünkön rendszeresen és rutinszerűen végzünk húgycső -és húgyhólyag tükrözést. A vizsgálat során olyan betegségeket tudunk diagnosztizálni vagy kizárni, mint a húgycső szűkülete, jó indulatú prosztata megnagyobbodás okozta elzáródás, húgyhólyag nyaki hegesedés és szűkület, a húgycső és a húgyhólyag daganatos elváltozásai, húgyhólyag kövesség, valamint a húgyhólyag különböző gyulladásos elváltozásai.
képalkotók nem adtak diagnózist, gennyes vizelet kimutatható fertőzés nélkül, idegentest gyanú az alsó húgyutakban… stb.
A beavatkozás előtt lidocain tartalmú síkosító zselét juttatunk a húgycsőbe, csökkentve ezzel a beteg diszkomfort érzetét. A vizsgálat egyéb érzéstelenítést, fájdalomcsillapítást nem igényel, csak extrém ritka esetekben.

Figyelem: A húgyhólyag tükrözés járhat kellemetlen feszítő érzéssel, a beavatkozás alatt jelentkező kissé fokozottabb vizelési ingerekkel, de ERŐS FÁJDALOM NEM JELLEMZI!

Ennek egyik legfőbb letéteményese, hogy egy rendkívül korszerű eszközt, az AMBU cég által gyártott hajlékony (flexibilis) 16 Ch-s (5,3mm átmérőjű) video cystoscope-ot használunk, mellyel a húgyhólygba történő bejutás -akár nagyobb prosztatával rendelkező betegnél is-
könnyedén kivitelezhető, s a húgyhólyag teljes egészében áttekinthető. A vizsgálat néhány percet vesz csak igénybe, s közben a beteg is végig nyomon követheti monitorunkon az eseményeket. A képanyagot egy USB adathordozóra rögzítjük, s ezt a tükrözés végén páciensünknek -a pontos leírás mellé- átadjuk.
A húgyhólyag tükrözés lehetséges szövődményei: húgycső -és húgyhólyag sérülés, vérzés, fertőzés. Ezen események azonban kiküszöbölhetőek a jól felkészített beteg, korszerű eszközhasználat és szakmai rutin segítségével!

PSA

PSA (Prosztata specifikus fehérje) egy hormon, melyet a prosztata hám sejtje termelnek. Ez a marker szervspecifikus, de nem daganatspecifikus. Ez azt jelenti, hogy kizárólag a prosztata sejtek termelik, de prosztata rák kimutatására önmagában nem alkalmas, mindig ki kell egészíteni a prosztata fizikális vizsgálatával és valamilyen képalkotóval (Ultrahang, MRI). Az érték instabil, számos tényező befolyásolhatja, mint például a prosztata mérete, esetleges gyulladása. A PSA meghatározása vérből történik. Rendelésünkön erre lehetőség van 15 percen belüli eredményt adó, megbízható értéket mutató gyorsteszt alkalmazása mellett, a hagyományos laboratóriumi mintavételre is.

Kinek és mikor érdemes a PSA érték meghatározása:

  • 50 év feletti férfiak
  • 45 év feletti férfiak, akik családjában közeli hozzátartozónál (apa, nagyapa, nagybácsi, testvér) korábbiakban diagnosztizáltak prosztata rákot
  • 45 éves kor felett afroamerikai származású férfiaknál
  • 40 év felett, ha valaki az úgynevezett BRCA2-es mutációval rendelkezik

Miután a PSA-t számos tényező befolyásolhatja, a kapott értékről minden esetben urológus szakorvossal kell konzultálni!

B E J E L E N T K E Z É S

Urológia szakrendelés:
Szerda 10-12 óráig
Szerda 15-20 óráig

Kecskemét, Füzes utca 11.
Telefon: +36709076535

Megjegyzés: Időpont foglalás telefonon Hétfő-Péntek: 9-16 óráig

 

Kapcsolat

A jogszabály változások miatt egyes szakrendelések csak magánszemélyek részére állíthatnak ki számlát.

Számlaigényüket kérjük előre jelezni!

Call Now Button