Ultrahang diagnosztika

Bemutatkozás

Dr. Futó László vagyok, 2003-ban szereztem általános orvosi diplomámat a Szegedi Tudomány Egyetemen. 2004-től a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház Központi Radiológiai Osztályán dolgoztam. 2009.-ben radiológiai szakvizsgát tettem.

A képalkotó radiológiai eljárások (ultrahang, röntgen, CT, MR) mellett, az osztályon interventiós radiológiai beavatkozásokat is végeztem (biopsia, angiographia), Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán gyakorlatot is töltöttem interventios továbbképzés keretében.

12 év szakmai tapasztalat után döntöttem magánrendelés nyitása mellett.

Jelenleg a Futó Medical Kft ügyvezetőjeként a radiológiai magánrendelés mellett, a cég további fejlesztésén dolgozom.

Mire alkalmas az ultrahang vizsgálat?

  • Hasi komplex UH vizsgálat
  • Pajzsmirigy UH vizsgálat
  • Nyaki erek UH vizsgálata
  • Mellkas-, hasfal UH vizsgála
  • Nyaki lágyrész, axilla (hónalj) UH vizsgálata
  • Herezacskó UH vizsgálata
  • Csecsemő és gyerek UH vizsgálata (8 éves korig)
  • Vénás rendszer UH vizsgálata

Hasi ultrahang vizsgálat

A vizsgálat a hasi szervek közül a máj, az eperendszer (májbeli és külső epeutak, epehólyag), a hasnyálmirigy, a lép és nyirokcsomók, a vesék és mellékvesék, valamint a kismedencében elhelyezkedő női és férfi nemi szervek áttekintését célozza. Ezen szerveknek elsősorban azok a megbetegedései diagnosztizálhatók, amelyek a szerv alakját vagy a szerkezetét megváltoztatják.

Például a szervek megnagyobbodása, kitágulása, kövek, daganatok láthatók. Megítélhetők epe-, illetve vesekövesség, az eperendszer gyulladásos betegségei, a vesék gyulladásos és ürülési eltérései, a különböző szervek daganatai. A gyomor és bélrendszer csak korlátok között vizsgálható, jelenleg e szervek pontos kivizsgálására más vizsgálómódszerek ajánlottak. Nem alkalmas a vizsgálat a gyomor-nyombélfekély diagnosztizálására, a bélrendszeri polypusok, korai stádiumban lévő rosszindulatú daganatok ultrahanggal egyáltalán nem diagnosztizálhatók, legfeljebb nagyobb daganatok, vagy a szokatlan gázosság válik láthatóvá A gyomor-bélrendszer betegségeinek vizsgálatában nem helyettesíti az endoszkópiát (tükrözést), a radiológiai vizsgálatokat..
Nem alkalmas a vizsgálat a prosztata szűrővizsgálatára sem, csak a szerv nagyságának becslésére ad módot.

A pajzsmirigy, nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata

A vizsgálat célja a pajzsmirigy lebenyek nagyságának meghatározása, és a mirigyállomány esetleges göbeinek felderítése. Pajzsmirigy túlműködés, vagy alulműködés gyanúja esetén színes Doppler vizsgálattal ellenőrizzük a keringést.
A mellékpajzsmirigy megnagyobbodásával járó folyamatok felismerése.

A nagy nyálmirigyek közül az állkapocs alatti- és a fültőmirigy vizsgálata is lehetséges. Panasz esetén nyálkövesség, gyulladás, jó- illetve rosszindulatú daganatok ismerhetők fel.
Minden esetben valamennyi nyaki nyirokcsomó-terület részletes áttekintése történik, kóros nyirokmirigy felkutatására.
Célzott nyaki ér-áramlási vizsgálatot ilyenkor nem végzünk, de fali meszesedés észlelése esetén további vizsgálatot javasolunk.

Nyaki artériák vizsgálata

Carotis Doppler

A vizsgálat során a nagy nyaki verőerek lefutásának, falainak és áramlásának vizsgálata történik, melynek során a fali meszesedés mértékének, és az általuk okozott szűkületnek pontos véleményezése történik, az áramlási sebességadatok alapján.
Valamennyi, az érfalakat károsító betegség (leggyakrabban a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterin-szint, a dohányzás okozta károsodások) esetén szűrővizsgálat jellegű vizsgálat javasolt, melynek eredménye befolyásolja az aktuális terápiát!
Az egyes érfali elváltozások alaki jellemzőiből következtetni lehet az agyi keringés veszélyeztetettségének mértékére is.

Vénák vizsgálata

Az érrendszer két leggyakoribb betegsége az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis.
A vénás szakaszon a trombózis jelenlétének gyors és biztos kimutatásában a doppler UH-nak nagy jelentősége van, emellett megítélhetők a visszértágulatok, valamint a visszerek felületes gyulladásos folyamatai is.

Here ultrahang vizsgálat

A here UH vizsgálata választ adhat számos kérdésre, mint például a herék és mellékherék nagyságára, szerkezetére, gyermekeknél az elhelyezkedésükre.
Ide tartozik a hereállomány gyulladásainak és daganatainak, artériás keringésének (herecsavarodás) vizsgálata. Emellett a mellékherék elváltozásainak (ciszta, gyulladás), valamint a herezacskó űrterének (folyadékgyülem, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) vizsgálata is megtörténik.
A vizsgálat fájdalmatlan.

B E J E L E N T K E Z É S


Kecskemét, Füzes utca 11.

Telefon: +36709076535

Megjegyzés: Küldjön e-mailt, vagy hívjon bármikor, elfoglaltság esetén visszahívjuk.

 

Kapcsolat

A jogszabály változások miatt egyes szakrendelések csak magánszemélyek részére állíthatnak ki számlát.

Számlaigényüket kérjük előre jelezni!

Call Now Button