Kardiológia szakrendelés

Bemutatkozás

Dr. Varga Ádám Kardiológus és belgyógyász szakorvos vagyok. Az I. Belgyógyászat – Kardiológia adjunktusaként dolgozom Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kórházban.

Mindennapi munkám során fekvő-és járóbeteg ellátásban egyaránt részt veszek, szívbetegségek kivizsgálásával és kezelésével foglalkozom. A diagnosztikát tekintve hagyományos és nyelőcsövön keresztül történő szív-ultrahangos vizsgálatot, terheléses EKG-vizsgálatot, terheléses szívultrahang-vizsgálatot, illetve 24 órás Holter-EKG elemzéseket végzek.

A Füzes utcai Egészségház Kardiológiai Szakrendelésén lehetőség nyílik az alapvető kardiológiai kivizsgálás elvégzésére: a tünetek és panaszok részletes kikérdezése, fizikális vizsgálat, vérnyomás-mérés, EKG-elemzés, illetve szívultrahang-vizsgálat történik. Az eredmények alapján javaslatot adok a kezelésről, az esetleges további teendőkről.

Meggyőződésem, hogy a gyógyuláshoz, illetve a megfelelő kezeléshez a fentieken túl kulcsfontosságú a páciens és az orvos közti megfelelő kommunikáció. Célom, hogy a szakrendelésen mindig legyen idő a felmerülő kérdések megválaszolására, a nemegyszer összetett kezelési vagy kivizsgálási lehetőségek megbeszélésére.

2004 A budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán diplomáztam cum laude minősítéssel.
2006 A Bács-Kiskun Megyei Kórház I. Belgyógyászat Kardiológiai osztályán dolgozom.
2009 Belgyógyászati szakvizsgát tettem.
2013 Kardiológiai szakvizsgát tettem Budapesten és Szegeden végzett klinikai gyakorlatokat követően.
2017 Echocardiographiás licenszvizsgát tettem.
2017 Adjunktusi kinevezésben részesültem.

Tagja vagyok a Magyar Hypertonia Társaságnak és a Magyar Kardiológusok Társaságának.

Speciális érdeklődési területem a szívelégtelenség vizsgálata és kezelése, a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos gondozás, illetve a szívritmus-zavarok kivizsgálása.

Bemutatkozás

Dr. Tóth Júlia
2007-ben végeztem az Ungvári Egyetem Orvostudományi Karán summa cum laude eredménnyel.
2012 óta dolgozom a Bács-Kiskun Vármegyei Kórház Invazív kardiológia osztályán, ahol napi szinten heveny szívinfarktussal, szívelégteleneséggel, illetve végtagi ütőerek betegségével foglalkozom.
Célom, a heveny lefutású szívbetegségek hatékony gyógyitása és a betegek ezen túli egészségének javítása, illetve a krónikus szívbetegséggel rendelkező páciensek hatékony gyógyszeres kezelése, rendszeres kardiológiai felügyelete és szükség szerinti korrekciója.

Betegeink kérdezték

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Milyen problémákkal fordulhatok kardiológushoz?

A kardiológus legfontosabb feladata, hogy megállapítsa, Önnek van-e valamilyen szívbetegsége vagy pedig fennáll-e olyan állapot, ami a szívbetegség nagyobb kockázatát jelzi. Megállapított betegség esetén a kardiológus ismerteti az optimális, részletesebb kivizsgálás menetét és javaslatot ad a kezelésről.

Mik azok a leggyakoribb tünetek és panaszok, amik szívbetegséget jelezhetnek?

A szívelégtelenség (szívgyengeség) jellemző tünete a terhelhetőség csökkenése, a gyors kifulladás, a légszomj-érzés, fáradékonyság, a lábak vizesedése, dagadása. Koszorúér-betegségben gyakori a mellkasközépi, nyomó jellegű fájdalom. Szívritmus-zavart gyors vagy rendetlen szívdobogásérzés jelezhet.

Lehet-e szívbetegségem, ha nincs semmilyen panaszom?

Olykor előfordul, hogy különösebb panasz híján is lehet valakinek szívbetegsége. Különösen azoknál jöhet ez szóba, akik valamilyen szívbetegségre hajlamosító betegségben szenvednek. Ilyenek a magasvérnyomás-betegség, a magas koleszterinszint, az idült veseelégtelenség, az elhízás, a dohányzás. Nagyobb eséllyel betegedhet meg valaki szívbetegségben, ha egyenesági rokonai (szülei, testvérei) között is megjelent szív- vagy érrendszeri betegség. Sajnos az érbetegségek, az érelmeszesedés nemcsak az agyi ereket, végtagi ereket érintheti, hanem a szív koszorúsereit is. Így nagyobb eséllyel lehet szívbetegsége annak, aki már átesett stroke-on, agyérbetegségen vagy alsó végtagi érbetegségen.

Milyen egyéb betegségekkel foglalkozik a kardiológus?

A kardiológus ezeken kívül a szívbetegségeket megelőző állapotokkal, különösen a magasvérnyomás-betegséggel, az emelkedett koleszterinszinttel is foglalkozik. A kardiológussal megbeszélheti a megfelelő életmódbeli változtatásokat és személyre szabottan kiválaszthatják a megfelelő vérnyomás- és koleszterincsökkentő csökkentő gyógyszereket.

Milyen gyakran érdemes kardiológiai ellenőrzésre járni?

Ez természetesen a megállapított betegségtől függ. A legtöbb kardiológiai betegség, mint például a szívelégtelenség, a szívritmuszavarok, szívkoszorúér-betegség vagy a magas vérnyomás gyógyszeres kezelést igényel. A gyógyszerek jótékony hatását ellenőrző vizsgálatokkal tudjuk felmérni. Áttekintjük a panaszok változását, a mért vérnyomás és pulzus-értékeket. Ennek megfelelően tudunk változtatni a kezelésen. Így az első, felmérő vizsgálat után általában még szükség van egy vagy két ellenőrző vizsgálatra 4-8 hét elteltével. Mikor egy optimális gyógyszeres kezelést beállítottunk, akkor már elegendő 6-12 hónaponként vagy akár még ritkábban ellenőrzést végezni. Bizonyos szívbillentyű betegségek (szűkületek vagy billentyűzáródási hibák) szintén rendszeres ellenőrzést igényelnek, ilyenkor szívultrahangos kontrollt javasolunk. Ilyen esetekben azonban elegendő a vizsgálatot 2-5 évente elvégeztetni.

Az Ön címe itt megy

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Miből áll egy kardiológiai vizsgálat?

A vizsgálat során a kardiológus szakorvos tájékozódik arról, hogy Önnek milyen megállapított betegségei vannak, kezelik-e valamilyen betegséggel rendszeresen vagy tartósan, előfordult-e a családban valamilyen szívbetegség. Az Ön panaszai alapján felméri, hogy milyen állapot lehet a háttérben, a vizsgálatokkal pedig megállapítja, hogy észlelhető-e valamilyen betegség, vagy éppen csak valamilyen kellemetlen, de mégiscsak ártalmatlan eltérésről van szó. Először a szív és a tüdő meghallgatása, pulzus tapintása következik. Megmérjük az Ön vérnyomását, majd EKG-t készítünk. Ha szükséges, a szívről ultrahangos vizsgálatot is végzünk.

Mit tud megmondani az EKG?

A kardiológus ezeken kívül a szívbetegségeket megelőző állapotokkal, különösen a magasvérnyomás-betegséggel, az emelkedett koleszterinszinttel is foglalkozik. A kardiológussal megbeszélheti a megfelelő életmódbeli változtatásokat és személyre szabottan kiválaszthatják a megfelelő vérnyomás- és koleszterincsökkentő csökkentő gyógyszereket.

Mire jó a szívultrahang-vizsgálat?

A szívultrahang-vizsgálat, más néven echocardiographia segítségével láthatóvá tehető a szív és a szívbillentyűk mozgása. Ábrázolható a szív összehúzódása és elernyedése, a billentyűk nyitódása és záródása, a különböző szívüregek és nagyobb erek tágassága. A vizsgálat során a mellkast ultrahang-zselével kenjük be, majd az Ön szívét egy ultrahang vizsgálófejjel vizsgáljuk át. A vizsgálat fájdalmatlan, legfeljebb enyhe nyomást érezhet, mert a vizsgálófejet erősen kell a mellkashoz nyomni. Ilyenkor a bordák közötti réseken, a tüdő által nem takart területeken lehet a szívet láthatóvá tenni. A konzultáció végén a kapott kardiológiai leletben Ön megkapja a vizsgálat részletezett eredményét, a mért értékeket és azok értékelését.

Nagyobb beavatkozás előtt állva van-e szükség kardiológiai véleményezésre?

Egy-egy műtét előtt az altatóorvos javasolhatja, hogy kardiológus szakorvos is nyilatkozzon, szükséges-e műtét előtt a szívgyógyszereken változtatni, kell-e valamilyen megelőző vizsgálatot, pl. szívultrahang-vizsgálatot elvégezni. Ez különösen akkor jön szóba, ha már ismert valamilyen szívbetegség, pl. koszorúérbetegség vagy szívelégtelenség megléte. Rosszindulatú betegségeknél léteznek olyan kemoterápiás kezelési módok, melyeknél rendszeresen ellenőrizni kell a szív állapotát. Kardiológiai vizsgálattal, EKG és szív UH segítségével megállapítható, hogy a szívre, a keringési rendszerre volt-e befolyással a dagantellenes kezelés. Bizonyos autoimmun betegségek (pl rheumatoid arthritis, psoriasis) kezelésekor, az úgynevezett “biológiai kezelések” során szintén szükség lehet szívbetegség kizárására.

Szolgáltatásaink

Mellkasi fájdalom kardiológiai hátterének kivizsgálása
Kórelőzmény átbeszélése
Fizikális vizsgálat
Vérnyomás mérés
EKG vizsgálat
Terheléses EKG
ABPM vizsgálat
Szívultrahang vizsgálat
Kardiológiai vizsgálatok, eredményeik konzultációja
Kardiológiai gyógyszerek beállítása, javasolt gyógyszerek receptre írása

B E J E L E N T K E Z É S


Kecskemét, Füzes utca 11.

Telefon: +36709076535

Megjegyzés: Küldjön e-mailt, vagy hívjon bármikor, elfoglaltság esetén visszahívjuk.

 

Kapcsolat

A jogszabály változások miatt egyes szakrendelések csak magánszemélyek részére állíthatnak ki számlát.

Számlaigényüket kérjük előre jelezni!

Call Now Button